Σελίδες

ads.txt

google.com, pub-0620135152413981, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Translate this page

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Παπούλια; Σβήνει η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου

Το Σαββατοκύριακο θα ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας το όνομα που θα προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς ...στο ορυμαγδό των εξελίξεων έχει σχεδόν… ξεχαστεί ο λόγος για τον οποίο προσφύγαμε στις κάλπες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στενούς του συνεργάτες, η ανακοίνωση θα γίνει αφού επιστρέψει ο Πρωθυπουργός από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (Πέμπτη 12/2) προκειμένου να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τις προθέσεις των εταίρων μας ως προς το μείζον θέμα, την διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ωστόσο – και επειδή οι προθεσμίες τρέχουν – η ανακοίνωση θα γίνει αμέσως μετά.

Σύμφωνα το Σύνταγμα «η Bουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών».

Ομως, κρίθηκε σκόπιμο από την κυβέρνηση, η νέα Βουλή που προέκυψε να ασχοληθεί πρώτα με τις προγραμματικές δηλώσεις. Ετσι, η πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου θα γίνει, πιθανότατα, την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

«Aν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Aν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία» αναφέρει το Σύνταγμα για τη συνέχεια.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι αν όχι στην πρώτη, στην δεύτερη ψηφοφορία θα εκλεγεί το πρόσωπο που θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός δεδομένων των κοινοβουλευτικών συσχετισμών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο κ. Τσίπρας δεν προτίθεται να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να εγκρίνει την πρόταση αν και ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Ως προς την ονοματολογία, τις τελευταίες ώρες σβήνει η υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ενώ έχουν ακουστεί και τα ονόματα του πρώην υπουργού του Κώστα Καραμανλή, Προκόπη Παυλόπουλου και του πρώην προέδρου του Συνασπισμού, Νίκου Κωνσταντόπουλου, αλλά και Ελληνίδα έκπληξη από το εξωτερικό.

Αναγνώστες