Σελίδες

ads.txt

google.com, pub-0620135152413981, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Translate this page

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Οι τρεις ημερομηνίες «φωτιά» για την κυβέρνηση

Πέφτει απόψε τα μεσάνυχτα η «αυλαία» της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων με τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός.... θα κλείσει με τη δευτερολογία του τη συνεδρίαση και πιθανότατα θα αντιπαρατεθεί για πρώτη φορά μετά από καιρό με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για την έκβαση των διαπραγματεύσεων

Παράλληλα, με την προσοχή όλων να επικεντρώνεται στην έκβαση των διαπραγματεύσεων, το περιβάλλον του πρωθυπουργού εκφράζει την αισιοδοξία του για την εξεύρεση μίας «αμοιβαίας και επωφελούς συμφωνίας». Ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης έχουν επιδοθεί σε ένα σαφάρι διπλωματικών σχέσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους πως «εμείς δεν ζητάμε τεχνική παράταση» εξηγώντας πως όταν ζητάς τεχνική παράταση για ένα πρόγραμμα σημαίνει ότι αποδέχεσαι στην ουσία τις ρήτρες και τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα. «Εμείς ζητάμε ένα διαφορετικό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα-γέφυρα σε απόλυτη συνεννόηση με τους εταίρους» διευκρινίζουν, αισιοδοξώντας πως μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου υπάρχει χρόνος για συμφωνία.


Οι κρίσιμες ημερομηνίες


• 11 Φεβρουαρίου

Η επίσημη-πρώτη στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης ξεκινά αύριο, Τετάρτη. Οι προετοιμασίες στο οικονομικό επιτελείο το οποίο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το Eurogroup είναι πυρετώδεις και η ελληνική πλευρά καλείται να υποβάλει την πρότασή της εν μέσω «κρεσέντο» πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αγορές. 


Την ίδια ημέρα, στις 11 το πρωί, θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία προκειμένου να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα και να συζητήσουν τα ζητήματα της λεγόμενης «εργαλειοθήκης» των μεταρρυθμίσεων.


• 12 Φεβρουαρίου

Καθοριστικής σημασίας είναι η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, κατά την οποία η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιο δράσης της στην Ανγκελα Μέρκελ και στους ηγέτες των χωρών-μελών. Προβλέπεται μια μαραθώνια συνεδρίαση όπου θα συζητηθούν όλες οι δυνατές λύσεις και η πολιτική διάσταση – οι επιπτώσεις – μιας συμφωνίας ή μιας ρήξης, ενώ ενδεικτικό των προθέσεων των Ευρωπαίων ήταν το τελεσίγραφο του προέδρου του eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ για παράταση έως τις 16 Φεβρουαρίου.


• 16 Φεβρουαρίου

Το κρίσιμο και προγραμματισμένο Eurogroup συνεδριάζει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ το τρέχον πακέτο διάσωσης λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε απόφαση αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από μια σειρά Κοινοβουλίων (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία κ.λπ.), μια απόφαση που δεν μπορεί να ληφθεί την τελευταία στιγμή καθώς τηρούνται διαδικασίες μερικών ημερών.
Ρεπορτάζ: ΣΤΕΛΛΑ Α.ΓΚΑΝΤΩΝΑ

Αναγνώστες