Σελίδες

ads.txt

google.com, pub-0620135152413981, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Translate this page

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Δέσμευση των G20 για «αποφασιστική δράση»

Η ομάδα των υπουργών Οικονομικών των G-20 δεσμεύεται να δράσει για τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, εφόσον αυτά απαιτούνται για την καταπολέμηση του κινδύνου της οικονομικής στασιμότητας.

Αυτό προβλέπει.... σχέδιο του ανακοινωθέντος της συνόδου της Κωνσταντινούπολης, που πρόκειται να τεθεί προς έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών των G-20 αργότερα σήμερα, σύμφωνα με το Reuters.

Το ανακοινωθέν επισημαίνει τον κίνδυνο του παρατεταμένου αποπληθωρισμού, της υποτονικής ανάπτυξης και της κάμψης της ζήτησης σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες. «Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τις ρυθμίσεις της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής μας για να δράσουμε αποφασιστικά, αν χρειαστεί», επισημαίνεται στο σχέδιο του ανακοινωθέντος.

Το σχέδιο χαιρετίζει τις ευνοϊκές προοπτικές σε ορισμένες βασικές εθνικές οικονομίες, αλλά κάνει μια ζοφερή εκτίμηση της παγκόσμιας οικονομίας στο σύνολό της, λέγοντας ότι η ανάπτυξη είναι άνιση και η ανάπτυξη του εμπορίου αργή. «Σε ορισμένες χώρες, η δυνητική ανάπτυξη έχει μειωθεί, η ζήτηση εξακολουθεί να είναι αδύναμη, οι προοπτικές για την απασχόληση εξακολουθούν να είναι ζοφερές και η εισοδηματική ανισότητα αυξάνεται» αναφέρεται.

Στο ίδιο κείμενο εκφράζεται ικανοποίηση για την απόφαση της ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κίνηση που, όπως εκτιμάται, θα υποστηρίξει περαιτέρω την ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ.

Η ομάδα των υπουργών Οικονομικών των G-20 αναφέρει επίσης ότι η απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου θα παράσχει κάποια ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά σημειώνει ότι οι προοπτικές για τις τιμές παραμένουν αβέβαιες, καθώς και ότι οι G-20 θα παρακολουθούν στενά τις αγορές βασικών εμπορευμάτων.

Η ομάδα των G-20 δεσμεύεται τέλος ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια ευέλικτης δημοσιονομικής πολιτικής που αντανακλά στη βραχυπρόθεσμη οικονομική πραγματικότητα, ενώ επίσης υπόσχεται να θέσει το χρέος ως ποσοστό της παραγωγής σε μια βιώσιμη πορεία.

Αναγνώστες