Σελίδες

ads.txt

google.com, pub-0620135152413981, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Translate this page

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

«Η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει σήμερα τα χρέη της λιγότερο από ό,τι πριν από την διάσωση»

Παρά την στήριξη δισεκατομμυρίων, «η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει σήμερα τα χρέη της λιγότερο από ό,τι πριν από την διάσωση», γράφει το ...περιοδικό Focus, το οποίο επικαλείται έρευνα του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEP), η οποία δημοσιεύεται στην «Welt am Sonntag».

«Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τρομάζει σήμερα λιγότερο από ό,τι πριν από τρία χρόνια», επισημαίνεται στο δημοσίευμα και τονίζεται ότι, σύμφωνα με την μελέτη του CEP, «η Ελλάδα είναι σήμερα λιγότερο σε θέση να αποπληρώσει το εξωτερικό της χρέος από ότι ήταν το 2010» και ότι «η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας συνεχίζει να πέφτει ασταμάτητα».

«Οι μεταρρυθμίσεις των περασμένων ετών και η τεράστια οικονομική βοήθεια ύψους 234 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν άλλαξαν τίποτα σε αυτό», αναφέρουν οι ερευνητές και προσθέτουν ότι η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας πέφτει και πάλι από το 2013, ενώ προηγουμένως είχε βελτιωθεί από το 2010 μόνο για μία χρονιά.

Στην έρευνα που δημοσιεύεται στην «Welt am Sonntag» επισημαίνεται ότι κύριος λόγος για την κατάσταση είναι η απελπιστική κατάσταση των επιχειρήσεων. «Η ελληνική οικονομία παραμένει μη ανταγωνιστική και οι μισθοί κατά 10% πολύ υψηλοί», αναφέρει ο Ματίας Κούλας, ένας από τους ερευνητές που συνέταξαν την έρευνα. Σημειώνεται ακόμη ότι από το 2010 έπεσαν οι τιμές για πολλά προϊόντα, αλλά αυτό δεν έγινε μέσω χαμηλότερων μισθών, αλλά μέσω απολύσεων. Για να μειωθεί η υψηλή ανεργία στη χώρα, θα έπρεπε να μειωθούν και οι μισθοί, συγκριτικά με την διεθνή πραγματικότητα, τονίζεται.

Επιπλέον, οι συντάκτες της μελέτης αμφισβητούν την χρησιμότητα ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους: «Ένα κούρεμα χρέους θα αφορούσε μόνο το υπάρχον δημόσιο χρέος. Δεν θα μπορούσε όμως να παραμερίσει την κεντρική αιτία της ελληνικής δυστυχίας, δηλαδή το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και θα απάλυνε τα ελληνικά προβλήματα μόνο βραχυπρόθεσμα», αναφέρουν οι ερευνητές.

Αναγνώστες